astrologija

Astrologija

Astrologija je jedna od najstarijih nauka čija je povijest stara oko 4000 godina, a vuče korijene još iz drevne Mezopotamije. Danas je u svijetu astrologija vrlo cijenjena ezoterijska disciplina kojoj je svrha približavanje istine čovjeku – pomaže nam u prepoznavanju i suočavanju s  bitnim sastavnicama nas samih, razumijevanju naših postupaka i načina na koji djelujemo, u saznanju vlastitih psihičkih i fizičkih granica, dobivanju boljeg uvida u osobe koje nas okružuju , te u odgajanju ( sa spoznajom o djetetovim sposobnostima i mogućnostima da se razvije u određenim poljima, možemo ga usmjeriti još na početku prema njemu najprikladnijoj djelatnosti ).

Riječ astrologija je grčkog podrijetla i znači zvjezdoznanstvo

Činjenica je da je čovjek kao biološko biće određen genima, obiteljskim utjecajima, okolinom u kojoj se razvija itd., ali smo isto tako svjesni i toga da u svima nama postoji nešto osebujno što nas čini drugačijima od ostalih. Čak i naša braća i sestre koji djele mnogo toga s nama, razvijaju se kasnije u različite ljude… Neki od nas nose umjetnički talent, neki sportski, neki filozofski, neki ljudi imaju težak život, neki lagan, neki djeluju po osjećaju, neko po razumu itd. Iz toga možemo vidjeti kako ipak nismo samo zemaljskim utjecajima određeni, već kako tu postoji nešto više, nešto neobjašnjivo racionalnim putem. Upravo zato je ovdje astrologija kako bi nam razjasnila različitosti u ljudskom ponašanju, te otkrila zašto je svatko drugačiji, te odakle dolaze određene karakteristike koje nosimo.

Astrologija se bavi proučavanjem planeta i zvijezda

Astrologija se bavi proučavanjem planeta i zvijezda, te njihovim utjecajem na nas i naše ponašanje, pojave i događaje,i općenito cijelokupni zemaljski život. Postavka astrološke teorije leži u tome da svaki planet astrološkog sustava posjeduje određenu kvalitetu, odnosno vrstu energije koja potom djeluje na život i zbivanja na Zemlji. U trenutku nečijeg rođenja, planete našeg sustava se nalaze u određenom položaju, njihove energije djeluju na zemaljsku kuglu, i kako se dijete rađa i dolazi na svijet, tako poprima dio te energije na sebe i nosi je sa sobom kroz cijeli život.

Astrologija posjeduje dva vida

Astrologija posjeduje dva vida : statičan se očituje u temeljnoj astrološkoj karti ( natalna karta ) koja je vezana za trenutak rođenja, te dinamičan vid koji se očituje u kozmičkim utjecajima koji se javljaju svakodnevno , pa je pojedinac shvaćen ne samo u njegovoj trenutačnoj stvarnosti, već i kao dio procesa kojemu je podvrgnut u vremenu.

Zodijački znakovi i planeti simboličke su jedinice ljudske psihe koje se aktiviraju pomoću astrološkog jezika. Kada promatramo kartu neba u trenu nečijeg rođenja ( natalna karta, tj. horoskop ), možemo tumačiti svjesne i nesvjesne djelove nas.

Uzmemo li tada u  obzir da je složeni astrološki sustav u konstantnom kretanju jer se zasniv na planetarnim ciklusima, ritmovima i fazama kojim upravljaju astronomske zakonitosti, astrološka stvarnost pojedinca postaje dinamična, u stalnom razvoju, baš kao i život.
Dvanaest zodijačkih znakova, deset nebeskih tijela ( svjetleći planeti – Sunce i Mjesec, tradicionalni planeti, Mars, Merkur, Jupiter, Saturn, Venera, Uran, Neptun i Pluton ) i dvanaest kuća čine mogućom sveobuhvatnu simfoniju u koju je zatvoren cijeli kozmos ( grč.riječ – red ).
Astrološka osnova odražava našu ulogu u svemiru ; putem ascedenta smo povezani s našim predcima, a putem descedenta nastavljamo u drugome smjetu taj biološki lanac koji vodi do djece, unuka i koji obilježva našu karmu.

Astrologija – vrste

Natalna ( prosudbena ili prodna ) – Proučava utjecaj nebeskih tijela na čovjeka.

Mundana, svjetovna ili politička astrologija – Bavi se astralnim utjecajima na narode, vlade, gradove, krajeve, porajine i države.

Horarna astrologija – Bavi se nalaženjem odgovora na konkretno pitanje.

Sinastrija, usporedna astrologija – Tumači odnos dvije osobe.

Ezoterična astrologija – Filozofijska spekulacija koja proučava mitove raznih tradicija.

Astrometerologija – Od svih grana, najbliža znanosti, proučava astrološki utjecaj na seizmološke i atmosferske fenomene ( potresi, plimni valovi, kiše, vjetrovi ).

Onomantička astrologija – Proučava važnost brojeva, slova, imena u odnosu na astrološki simbolizam.

Liječnička, medicinska astrologija – Proučava bolesti i fizičku građu ljudskog tijela u odnosu na planetarne aspekte.

Magicus.info

         
Ocjena: 4.7 / 5 (266 ocjena)
Kliknite ovdje za razgovor uživo