Astrologija - astrološke kućeAstrološku kartu čine znakovi, planeti i kuće. Znakovi pokazuju kako se nešto zbiva, planeti što se uopće zbiva, a kuće su mjesta zbivanja. Poznavanje kuća od presudne je važnosti za tumačenje natalne astralne karte. One se temelje na satu rođenja i valja imati na pameti da određenja vremena i prostora uvjetuju svako ljudsko rođenje.  Podjela na astrološke kuće temelji se na dnevnoj rotaciji Zemlje oko vlastite osi, koja utječe na smjenu dana i noći.  Gibanje Zemlje oko svoje osi, koje se odvija tijekom 24 sata, čini da nam izgleda kako se zvijezde i planeti sporo kreću duž ekliptike, izlaze svaki dan na istoku i zalaze na zapadu. Svaka dva sata novi se zodijački sektor pojavljuje na istoku, a suprotni sektor zalazi na zapadu.

Kao što je nebo podijeljeno ekliptikom, koja čini krug 12 zodijačkih znakova, tako je zemaljska sfera podijeljena u 12 dijelova, zvanih kuće. Kuće su po značenjima srodne znakovima, tako da prva astrološka kuća odgovara znaku Ovna, druga znaku Bika itd. Sustav kuća počiva na simbolizmu odvijanja dana. Dvanaest kuća povezano je sa satima dana i u vezi s kretanjem Sunca. Točke zodijaka koje se podudaraju s četiri glavna položaja sunca odgovaraju kardinalnim kućama i to su:

  • Ascendent (zora, početak prve kuće) – s točke nekog promatrača na Zemlji u bilo koje vrijeme dana neki se znak nalazi na istoku, dok njemu suprotan znak (za točno 180°) zalazi na zapadu. Stupanj znaka koji se upravo uzdiže na istočnom horizontu nazivamo stupnjem Ascendenta. Astronomski, to je mjesto presijecanja ekliptike pomoću promatračevog horizonta, odnosno točka susreta neba i zemlje. Suprotno Ascendentu nalazi se stupanj Descedenta. Linija koja spaja ove dvije točke naziva se horizont.
  • Medium coeli (podne) – naziva se i točkom Zenita odnosno stupanj znaka točno nad glavom promatrača odnosno najvišu točku neba u kojoj se u podne nalazi Sunce. Suprotno Zenitu, nevidljiv pod nogama promatrača, smješten je Imum coeli, najniža točka neba. Zenit i imum coeli međusobno su povezani meridijanom.
  • Discendent (zalazak)
  • Imum coeli (ponoć)

Kuće se slijede u smjeru suprotnome od kazaljke na satu krećući od ascendenta. Kuće XII, XI, X, IX, VIII i VII su dnevne, a kuće I,II, III, IV, V, VI su noćne. Vrijeme koje treba Zemlji da se okrene oko vlastite osi (24 sata) dovoljno je da 12 znakova Zodijaka i 10 planeta prođe kroz svih 12 kuća. Zbog toga su kuće horoskopa ono što kartu rođenja nekog pojedinca čini jedinstvenom i samo njegovom. Dvoje ljudi na primjer, može biti rođeno istog dana i imati u karti iste položaje planeta u znakovima, ali kako su rođeni na različitim mjestima ili u različite sate, slika neba će biti drugačija.

Nebeski svod kugla je podijeljena obzorom u dvije hemisfere: ona koja je iznad zemlje postaje aktivna i simbolizira svjestan život, ona koja se nalazi ispod ostaje pasivna i predstavlja nesavjesno. Pojedinačna obilježja kuća čine osnovu konkretnog bivanja. One predstavljaju životni ciklus: rođenje, vrhunac, zalazak, kraj, slijedeći simbolizam kruga koji je slika vječnog povratka. Kuće pokazuju posebna područja svakodnevnog iskustva življenja kroz koja se manifestiraju utjecaju znakova i planeta. svaka od 12 kuća predstavlja svoje životno područje ili neku posebnu stepenicu iskustva.

Magicus.info

         
Ocjena: 4.7 / 5 (267 ocjena)
Kliknite ovdje za razgovor uživo