ChunOvaj heksagram čine Kan (kiša) i Chen  (grom), dva najaktivnija trigrama. Njihovo međusobno djelovanje opisuje se kao „obilna kaotična rasipnost“ koja stvara brojne mogućnosti na početku svake nove situacije, tako da ne znamo kojim putem krenuti. Ne smijemo se dopustiti da nas zastraši oluja – protok i dvosmislenost takvih situacija – tako da prerano zaključimo kako nam sudbina nije naklonjena te nas je ostavila da bez ičije pomoći riješimo problem. Ako možemo ustrajati u nedjelovanju i nevezanosti, Stvaralačko će sve ispravno riješiti.

Često dobijemo ovaj heksagram kad smo dopustili da nas napeta situacija spriječi u razvijanju ispravnog gledišta. Osjećajući kako ne možemo čekati da nam se vid razbistri, doslovno uskačemo u svako rješenje koje nam se ponudi ili se ponovo vraćamo starim načinima rješavanja problema, napuštajući spori postupni put Mudraca kojim se prepušta niz struju i dopušta očitovanje ispravnog načina. Ispravni kut gledanja moguće je zadobiti samo kad se oslobodimo pritisaka koji nas potiču na djelovanje i kad prestanemo gledati na situaciju kao na problem koji zahtijeva intervenciju.

Također je važno zatražiti pomoć više sile kako bi se dobio uvid koji omogućuje napredak. Tijekom teških razdoblja na početku trebamo shvatiti da sve što se događa ima dobru svrhu koju ćemo shvatiti kasnije. Nalazimo se u dinamičnom trenutku u kojemu se promjena u unutarnjem svijetu počinje ubrzano očitovati kao promjena u izvanjskome svijetu. Hoće li se promjena izvesti u potpunosti ne ovisi o našem uplitanju, već o traženju Mudračeva savjeta u I ching i njegova slušanja.

Prva linija: Oklijevanje i zapreke. Pomoći će vam čvrsta ustrajnost. Povoljno je odabrati pomagače. Kad se suočimo s početnim poteškoćama, trebali bismo odoljeti poticaju da odustanemo. Možda smo na ispravnome putu ili smo tek neznatno skrenuli s njega. Pomoć dolazi putem pažljivog suzdržavanja od djelovanja na silu. Nerijetko se dogodi da pomoć stiže u obliku uvida što donosi olakšanje.

Druga linija: Djeva je kreposna. Deset godina – tad će se obećati. „Preokret situacije“ koji stoji u komentaru odnosi se na zamisao koja se očituje kao rješenje poteškoća. To je, dakako, krivo rješenje. Premda se oduševljeno radujemo olakšanju situacije, djelovanje koje se temelji na toj zamisli obvezalo bi nas neugodnim obvezama. Trebali bismo ostati kreposni ili neobvezani i izbjeći nastojanje da se oslobodimo iz kotača sudbine domišljatim rješenjima.

Treća linija: Tko god lovi jelena  bez šumara (Mudrac) samo će se izgubiti u šumi. Nadmoćni čovjek. Donosi poniženje. Ova linija znači kako su poteškoće  u našoj situaciji takve da ih ne možemo svladati bez pomoći više sile koju ćemo zadobiti samo ako razvijemo ponizan i nepristrani um.

Ovu liniju obično dobijemo kad se želimo izvući iz situacije do te mjere da razmišljamo o poduzimanju određenih koraka. Savjetuje nam se da čekamo dok se istinski utjecaj ne očituje. To znači da čekamo dok ne zadobijemo pomoć Stvaralačkog kako bismo shvatili što nam je činiti. U međuvremenu trebamo ostati u situaciji, ne pružajući otpor. To je kao da smo sudionici prvoga čina drame, a još nije vrijeme za rasplet.

Četvrta linija: Konj i kola se odvijaju. Teži za ujedinjenjem. Odlazak donosi sreću. sve donosi napredak. U svojoj oduševljenoj namjeri da riješimo situaciju, odbacujemo je na stranu; prestajemo vjerovati Nepoznatome i tješimo se sveobuhvatnim rješenjima ili odustajemo od svega. Dužnost nam je ponovo uzeti teret i nastaviti ići bez obzira koliko je to ponižavajuće. To znači da se trebamo podvrgnuti vodstvu ne priželjkujući znati ikakve odgovore unaprijed, dopuštamo ispravnom načinu da se očituje kao da gledamo kako se izmjenjuje slijed okvira pokretnih slika. Ako imamo povjerenja da će nam Nepoznato pokazati put, vratit ćemo se ispravnom putu.

Ova linija može se odnositi na vezu našu s drugom osobom il ina naš odnos s Mudracom.  Ako smo napustili put Mudraca zbog nepovjerenja, onda samo trebamo zamoliti za pomoć i ponovno priključiti svoj vagon. Ako smo digli ruke od drugih, trebamo shvatiti da su poteškoće koje nam donose osjećaj kako je zadaća beznadna, samo djelić općih poteškoća koje se javljaju tijekom novog početka.

Peta linija: Poteškoće u blagoslovu. Malo ustrajnosti donosi sreću. Puno nastojanja donosi nesreću. Ovdje prevladava mračna sila i sve što činimo nailazi na sumnjičavost. Moramo ostati čvrsto usredotočeni u sebi. To donosi povjerenje koje je nužno za uspjeh. Kako bismo ponovo stekli objektivnost, trebamo tiho ustrajati, dopuštajući da nas se izvede iz opasnosti dvojbe. Katkad se ova linija povezuje s petom linijom Mira (heksagram 11). Obje linije govore o potrebi da budemo strpljivi s ljudima koji gaje osjećaj manje vrijednosti; zavist i osjećaj manje vrijednosti stvaraju napetost. Ono što najviše pomaže jest čvrstoća, neovisnost i nevezanost.

Šesta linija: Konji i kola se odvajaju. Teku krvave suze. Želja i strah prevladavaju. Dijete u nama vlada. Očajni smo jer sumnjamo da će nam Mudrac ikad priteći u pomoć i ne vjerujemo da se stvari mogu riješiti; odustajemo od svoga puta. Osoba u tome ne bi trebala ustrajati.

Magicus.info

         
Ocjena: 4.9 / 5 (280 ocjena)
Kliknite ovdje za razgovor uživo