HsuSlika u ovom heksagramu prikazuje pasu – duh Stvaralačkog – koja se uzdiže do neba i stvara oblake. Oblaci moraju nastati prije nego što kiša dođe. Tako je i s napretkom koji Stvaralačko proizvodi; napredak je rezultat brojnih stadija razvoja. Para koja se nakuplja i stvara oblake simbolizira stvaralačku energiju koja se rađa kad postignemo ispravan „stav čekanja“. Napredak dolazi kad ustrajno održavamo taj stvaralački stav. U ispravnom stavu čekanja izbjegavamo sumnju i nestrpljivost zbog kojih gubimo energiju; također izbjegavamo nemar upuštajući se u ono što nam odvlači pozornost i rasipa energiju; zbog čega gubimo iz vida svoj rad i kontakt s vlastitim unutrašnjim glasom. Razvijamo odlike kojima prikupljamo energiju; kao što je na primjer skromnost. Strpljivo surađujemo s vremenom koje je pokretač promjene, shvaćajući da će nam, kad dođe vrijeme za djelovanje, Stvaralačko pokazati pravi način reagiranja.

Ispravan stav čekanja odlikuje se skromnošću, poniznošću i neovisnošću. Držeći se umjerenog kuta gledanja izbjegavamo uspoređivati se s drugima te smo tako u mogućnosti osloboditi se sumnje i ostati u tom stanju; to nam pomaže da ostanemo slobodni od nadanja i želja koje uništavaju unutarnju neovisnost. Što više održavamo unutarnju neovisnost i što smo više usklađeni s važnim potrebama trenutka, to snažnija i dublja postaje moć Stvaralačkog.

Nadmoćni čovjek jede i pije, sretan je i dobro raspoložen. Ako ustrajno ostajemo veselog i neopterećenog raspoloženja te se držimo svojih načela, snaga unutarnje istine moći će djelovati na čitavu situaciju. Snaga unutarnje istine prodire postupno, utječući na sve čemu je utjecaj potreban. Požurivanje tuđega razvoja ili nestrpljivo nastojanje da se na silu izazovu promjene samo će uzrokovati obratno kretanje. U najboljem slučaju postići ćemo površne izmjene, ali promjene neće biti trajne jer se ne temelje na unutarnjem pristanku. Nepokolebljivo čekanje dovodi do sporih, ali trajnih promjena s kojima postižemo ono što je ispravno za sve.

Često dobivamo ovaj heksagram kad naše stajalište spram čekanja nije ispravno te stoga zaustavlja naš napredak. Možda sumnjamo (naš ego ili niži porivi) da čekanjem i nedjelovanjem te dopuštajući da nas vodi Mudrac nećemo ništa postići. Možda očekujemo da će nam na koncu sreća biti ukradena. Takve dvojbe pobuđuju strahove, uzrokujući nestrpljivost naših nižih poriva koji zahtijevaju da ubrzamo stvari, ili se barem oslobodimo problema.

Prva linija: Čekanje u polju. Napredak se postiže ostajanjem uz ono što podnosi. Nema krivnje. Ova nas linija upozorava da nam prijeti izazov. Ispravni ponašanje jest priprema, a ne tjeskobno iščekivanje, no u svakom slučaju trebamo ostati mirni u sebi. Odbijamo slušati zahtjeve nižih poriva i njihove argumente. Trebamo biti spremni, ne dopuštajući da se iscrpimo strahovanjem. Bilo da se pripremamo za bitku, govor, teniski meč ili za susret s nekim pod nepovoljnim uvjetima, ne bismo trebali čvrsto unaprijed odrediti što ćemo učiniti ili reći, niti dopustiti sebi da razmišljamo o dobru i o zlu koje iz toga može proizaći, učinimo li to, samo ćemo nahraniti svoje niže porive strahom. Moramo se čvrsto onoga što je dobro, bitno i ispravno jer to je ono što podnosi; k tom, trebali bismo imati otvoreni um i budne misli, spremni na sve što nas može snaći.

Druga linija: Čekanje na pijesku…Kraj donosi sreću. Pijesak je nesigurno mjesto za čekanje, a čekanje na pijesku znači kako čekamo osjećajući sumnju i nesigurnost, bojimo se osloniti na Nepoznato koje će nas osloboditi prijetećeg izazova. Budući da dvojimo, nije vrijeme za djelovanje; trebali bismo se povući, ostati mirni u sebi i dopustiti događajima da isu kakvim god smjerom žele. Djelujemo samo onda kad nam se svaka stvar pokaže bez prethodnog određivanja onoga što ćemo učiniti ili reći. Unutarnja dvojba poziva na napad, stoga bismo morali izbjegavati upadanje u rasprave ili poduzimanje nekog smjera djelovanja jer smo na njih prisiljeni. Sve dok ne otkrijemo i ne oslobodimo se onoga čega se bojimo, trebali bismo čvrsto odlučiti ne slušati unutarnje prepirke.

Treća linija: Čekanje u blatu izaziva dolazak neprijatelja. Blato predstavlja nemarno, samozadovoljno vladanje, nemarna drskost je neravnoteža koja poziva kozmički ispravak u obliku izazova i šoka. Nikad nismo u tako dobrom položaju da možemo napustiti čvrsto, odlučno i ispravno stajališta. Moramo uvijek biti pažljivi, budni i ustrajni. Čekanje u blatu simbolizira čekanje u strahu i dvojbi. Dvojimo da ćemo išta postići premda svoj put slijedimo ustrajno. Također, simbolizira iskreno slušanje zamisli koje nam nudi niži čovjek u obliku želje, zavisti, strasti, samozadovoljstva, samopotvrde, srdžbe, otuđenja, ponosa, sumnje, mržnje i sitničavog privlačenja i odbijanja. Blato označava i vrijeme neodlučnosti kad smo u iskušenju da popustimo nepovoljnom načinu djelovanja.

Četvrta linija: Čekanje u krvi. Izađi iz jame. Ovdje promišljamo o zauzimanju stava kojim bismo na silu izazvali rezultate nepopustljivom čvrstinom što proizlazi iz odustajanja od ljudi i njihovog brisanja iz naših misli i srca. I ching to naziva pogubljenjem te otud potiče slika krvi. Ona pokazuje da smo došli do negativnog ocjenjivanja ljudi. Čekamo u krvi kad dvojimo, ogorčeni u sebi, vjerujući kako je sudbini cilj da nas uništi; stoga se to odnosi na otpor ili osvetoljubivo raspoloženje prema drugima, sudbini ili prema svom poslu. Trebali bismo se povući iz takvih raspoloženja i dopustiti sudbini da ide svojim putem.

Peta linija: Čekanje pri jelu i piću. Ustrajnost donosi sreću. Premda doživljavamo trenutke predaha usred teškoća, ne bismo trebali pretpostaviti da su svi problemi riješeni; trebali bismo biti svjesni kako smo upravo dosegnuli vrtlog uragana i kako ćemo ispravno postupiti ako se pripremimo za nove izazove. Održimo li taj stav uz stegu i ispravnost, uspjet ćemo ne pokvariti postignuti napredak i ostati pripravni na sve nove izazove našoj unutarnjoj ravnoteži.

Šesta linija: Osoba pada u jamu. Tri nezvana gosta stižu. Iskaži im počast i na koncu će biti sreće. Premda smo na ispravan način čekali, izgleda da nismo ništa postigli. Napredak, ipak, često uključuje pokrete unatrag. Prije nego što krenemo u novi početak, moramo završiti sa starim, bahatim načinima vladanja.

Magicus.info

         
Ocjena: 4.6 / 5 (293 ocjena)
Kliknite ovdje za razgovor uživo