Joga kalorije – skidanje kalorija uz pomoć joge

joga-kalorijeU praksi, joga se smatra terapijom kroz koju postižemo cjelovito uravnoteženje na mentalnom, fizičkom i duhovnom planu. Joga ne spada u klasičnu medicinu, ali pomaže svojim tehnikama na putu oporavka, stoga je svoje mjesto našla u energetskoj medicini. Joga je tehnika sa istoka koja se bavi umom i balansom u nama samima. Ona ne pripada ni jednoj religiji svijeta, ali se joga afirmira kao duhovna tehnika. Samim tim i prehrana u biti nije ograničena na vjerskim osnovama. Na osnovu ovoga možemo zaključiti da će i prehrana biti prilagođena svakom čovjeka kako bi sačuvao zdravo tijelo i zdrav duh. Prije nego krenemo s joga kalorijama potrebno je da pogledate prehranu koja je usko povezana sa jogom, ali i sa potrošnjom kalorija. Joga ima vlastita načela zdrave prehrane koju njezini praktikanti koriste kako bi došli do produktivnijih rezultata, poštujući i sva ostala načela joge.
Joga ne podrazumijeva samo fizičke pokrete, već i umnu percepciju, tako da prehrana koju joga prakticira treba sačuvati naše fizičko Ja, ali i naše unutarnje Ja.
Joga preporučuje da se prehrani koristi sljedeće:
-voće;
-povrće;
-klice;
-integralno brašno, raženo i heljdino brašno. Pored navedenih mogu se koristiti još neke varijante;
-biljno ulje ili kokosovo ulje;
-slatkiši od voća;
-mleko-minimalne količine s malo masti;
-so -minimalno;
-voćni sokove.
– Joga ne preporuča se koristiti u prehrani sljedeće:
-beli šećer;
-Beli brašno;
-mliječne namirnice s mnogo masti;
-meso;
-ulje životinjskog podrijetla;
-slatkiši na bazi bijelog šećera i brašna.

Joga kalorije – skidanje kalorija uz pomoć joge

Joga prehrana se uglavnom svodi na vegetarijanski model prehrane, ali ima onih praktičara joge koji nisu vegetarijanci, ali meso koriste na minimumu. Prehrana Ayurveda je također vrlo zastupljena kod praktičara joge baš iz razloga što se najviše bavi energetsko-kalorijskom vrijednošću što se prezentira kroz način prehrane namirnice, ali i toplinu hrane kojoj se daje veliki značaj u Ayurvedi.
Sada kada smo saznali kako funkcionira sustav prehrane kod praktičara joge možemo prijeći na principe joga kalorije.
Vrlo je važno znati da joga nije u suštini sport ii koliko će se kalorija potrošiti dosta ovisi od same osobe, ali i vježbi koje će prakticirati. Naravno podrazumijeva se da praktičar joge primjenjuje navedeni način prehrane.
-potrošnja Kalorija na joga treningu (ovi podaci su dati za vrijeme treninga oko 70 minuta)
-Hatha Yoga-260 kalorija;
-Ashtanga Yoga-460 kalorija;
-Vinyasa Yoga-700 kalorija;
-Hot Yoga-800 kalorija.

Joga svakako može pomoći pri održavanju normalne tjelesne težine i vrlo je zdrava općenito za čitav organizam. Mada se u posljednje vrijeme forsira Hot Yoga mnogi svjetski stručnjaci smatraju da je Vinyasa Joga mnogo zdravija za učestale treninge.
Joga kalorije su nam pokazatelji koliko unosimo i koliko trošimo kalorija što je vrlo važan podatak kada želimo biti zdravi i funkcionalni u svakodnevnom životu.

Magicus.info

         
Ocjena: 4.8 / 5 (385 ocjena)
Kliknite ovdje za razgovor uživo