Joga vježbe za početnike

joga-vjezbe-za-pocetnikeJoga predstavlja jedan od načina za postizanje unutarnje harmonije, fizičkog zdravlja i opće vitalnosti. Joga ne samo da pomaže u poboljšanju zdravlja, već potpomaže općem blagostanju i očuvanju vedrine duha. Prije nego osoba započne joga vježbe za početnike, potrebno je da se pridržava općih pravila, koja podrazumijevaju sljedeće:
– Joga vježbe za početnike trebalo bi izvoditi u čistoj i svijetloj prostoriji.
– Joga vježbe za početnike ne bi trebalo počinjati odmah nakon buđenja.
– Joga vježbe za početnike treba izbjegavati odmah prije spavanja.
– Joga vježbe za početnike mogu se primjenjivati ​​na otvorenom, u prirodi, samo ukoliko je to mirno mjesto.
-Odjeća Za joga vježbe za početnike mora biti udobna i napravljena od prirodnih materijala.
Joga vježbe za početnike ne bi trebalo raditi u stanju dekoncentriranosti, niti žurbe.
– Joga vježbe za početnike svakodnevno treba raditi po 15 minuta. Vremenom treniranje joge se povećava i postaje spontana svakodnevna navika.
Da bi se na pravilan način pripremili za trening joge, važno je imati pravi pristup ovoj disciplini i biti organiziran u smislu vremena i vlastitog ritma.
Osnovne vježbe joge za početnike sastoje se iz osnovnih poza namijenjenih za poboljšanje fizičkog i emocionalnog stanja.

1 vježba za početnike joge:
Nakon osnovne pripreme, pristupa se prvoj vježbi koja podrazumijeva zauzimanje poze Planina ili Tadasana. U ovoj vježbi osoba stoji pravo sa ispravljenim koljenima i zategnutim mišićima. Ruke se nalaze spuštene uz tijelo, a dlanovi okrenuti prema tijelu. Osoba treba da se osjeća opušteno, s fokusom ka sredini tijela. Vrijeme trajanja vježbe je oko 2 minute.

2 Yoga vježbe za početnike:
U drugoj vježbi osoba zauzima pozu stabla (vrika-shahs-anna). Ova vježba jača živčani sustav, a ujedno ima blagotvorne učinke na zglobove. Položaj planine podrazumijeva da osoba savije desnu nogu, povuče koljeno sa strane, odnosno pritisne desnu petu u unutrašnjost lijeve prepone, da prsti budu prema podu. Ruke trebaju biti podignute iznad glave s povezanim dlanovima, a laktove ne treba savijati. Vrijeme ove vježbe je u rasponu od 30 sekundi do 2 minute.

3 Yoga vježbe za početnike:
Naziv treće vježbe je trik-cone-ash-anna što u prijevodu označava tri kuta. Ova joga vježba doprinosi smanjenju masnoća u organizmu i blagotvorno djeluje na leđnu moždinu. Smatra se vrlo korisnom za sve osobe koje dosta vremena provede u sjedećem položaju. Osoba zauzima položaj Tadasana, uz lagano disanje pravi raskorak u nogama oko 90 cm. Ruke su podignute paralelno s podom. Desna i lijeva peta trebaju biti u poravnanju. Desnu ruku polako spuštamo ka članku desne noge, nakon čega ostaje zategnuta u tom položaju. Butine trebaju biti zategnute, nakon čega se okreće desna butina izvana tako da je centar desne sredine koljena u skladu sa centralnim dijelom desne ruke. Lijeva ruka ostaje ispružena ka tavanici. Tijekom izvođenja ove vježbe ruke ne smiju biti savijene. Trajanje treće vježbe je oko 1 minutu, nakon čega se isto radi s drugom stranom tijela.

4 Yoga vježbe za početnike:
Četvrta vježba nosi naziv Bhujangasana ili u prijevodu položaj zmije (kobre). Ovo je vrlo produktivna vježba za opće pomlađivanje i smanjenje ukočenosti. Vježba počinje tako što će osoba leći na trbuh. Noge su u skupljenom položaju, a prvi prsti peta treba da se dodiruju. Laktove je potrebno saviti, a dlanovi ruku trebaju biti u poziciji pazuha. Zrak se uzima polako, a glava se podiže prema gore i lagano zabacuje što više natrag. Tijelo se nježno izdiše, dok sva težina tijela se prenosi u trbuh. Stopala su i dalje spojena. Ovu poziciju treba držati nekoliko sekundi s laganim udisajem zraka usmjerenim ka donjem trbuhu. Vježbu ponoviti nekoliko puta.

5 Yoga vježbe za početnike:
Peta vježba naziva se Halasana ili plug poza. Ova vježba djeluje blagotvorno na štitnjaču, kralježnicu i jačanje živčanog sustava. U ovoj vježbi osoba leže ravno na leđa. Ruke su ispružene u položaju iznad glave, dlanovi trebaju biti okrenuti prema dolje. Nakon toga bez savijanja koljena počinje podizanje nogu iznad glave, s laganim udisajem zraka. U ovoj vježbi koncentracija je ključna za što bolji rezultat. Nakon postizanja ovog položaja, zrak se polako izdiše. Ova vježba treba trajati oko 2 minute, nakon čega se osoba polako vraća u prvobitan položaj.

6 Yoga vježbe za početnike:
Šesta vježba se naziva Shavasana ili u prijevodu leš poza. U ovoj vježbi potiče se smanjenje umora, smanjuju učinci depresije i nakupljene negativne energije. Vježba počinje tako što će osoba leći na leđa. Ruke i noge treba da su u razmaku od 45 stupnjeva na samo tijelo. Oči su zatvorene, a zrak se uzima polako i sporo. Disanje treba biti u potpunosti opušteno. Kroz svaki udisaj zraka tijelo postaje sve opuštenije, sve dok se ne dosegne faza u kome se ne osjeća umor. Ovu vježbu treba prakticirati nekoliko minuta.
Nakon primjene Yoga vježbe za početnike osoba će osjetiti novi val energije, snage i poboljšanja cjelokupnog zdravlja.

Joga vježbe za početnike

Magicus.info

         
Ocjena: 4.5 / 5 (399 ocjena)
Kliknite ovdje za razgovor uživo