Joga za opuštanje

joga-za-opustanjeOpuštanje ili relax kako se drugačije naziva u suštini predstavlja trening kojim se oslobađamo stresa, napetosti i svega onoga što nam pravi otežanje ili nas uznemirava. Postoji puno načina i disciplina koji nam pomažu da se više opustimo.
Joga za opuštanje se razlikuje od klasičnog relaxa po tome što nam pomaže da upoznamo sebe, da sebe promijenimo kroz korjenito opuštanje sveukupnog uma i tijela. Sve vježbe u tehnici Joga opuštanje otvaraju nam vrata ka što većem opuštanju cijelog tijela i postizanja željenog stanja.
Joga opuštanje ima vlastiti program koji primjenjujemo kada krećemo sa Yoga vježbama. Pri Joga opuštanju ne koristimo autosugestije koje uglavnom koristimo kod relaxa. Također ne koristimo ništa iz formata vizualizacije. Jednostavno, Joga opuštanje koristi sve ono što se nalazi u nama samima.
Yoga sama po sebi ima univerzalnu formu i svi je mogu prakticirati bez obzira na vjerske kodekse.
Prije nego krenemo s Jogom opuštanje potrebno je obratiti pažnju na sljedeće važne stavke:
-Za Jogu opuštanje potrebno je unaprijed se pripremiti. Vrlo je korisno i poželjno da smo odmorni, naspavaniji da imamo želju da treniramo.
-Ono Što je također bitno jeste usmjeravanje na vježbe i trening.
Kada krenete s vježbama Joga opuštanje najvažnija stavka je pravilno disanje, pored navedenog i držanje pažnje. Pravilno disanje kod tehnike Joga opuštanje ima ključni značaj jer utječe na tijelo i um.
-Kada Se krene s praktičnim treningom kod tehnike Joga za opuštanje prvo se rade vježbe opuštanja lica, vrata, ramena, a zatim i vježbe čitavog tijela kako bi se tijelo što bolje i više opustilo.
Kod tehnike Joga opuštanja koriste se različite vježbe kako bi se dobili što bolji rezultati.
Spinal dah
Ovu praktičnu vježbu možemo jednostavno odraditi. Najbolji položaj je ležanje na leđima.
Ovu vježbu možete prakticirati tako što ćete zamisliti da kada udahnete zrak on ide od tjemena glave do kralježnice i suprotno. Ovu vježbu disanja ponovite više puta.
Joga nidra
Joga nidra se također koristi kao dio vježbi Joga opuštanje. Ona nam daje osjećaj sna i opuštenosti iako u suštini nismo u snu.
U osnovi, Joga za opuštanje se sastoji od nekoliko segmenta:
-priprema Za praktične vježbe i istezanje;
-Opuštanje Fizičkog tijela;
-Prelazak Na fazu opuštanja unutarnjeg Ja poslije fizičkog opuštanja;
-MEDITACIJA;
Ovim fazama smo upotpunili i zaokružili naše Joga opuštanje.
Postoji još puno elemenata i detalja koje možemo primijeniti u tehnici Joga za opuštanje koje pomažu u ostvarenju što boljih rezultata.

Joga za opuštanje

Magicus.info

         
Ocjena: 4.7 / 5 (588 ocjena)
Kliknite ovdje za razgovor uživo