Meditacija na dah

meditacija-na-dahMeditacija na dah spada u vrlo pristupačan način za poboljšanje i povećanje energije. Ovu vrstu meditacije koristili su drevni hindusi i ona ih je oslobađala od negativnih misli i davala iscjeljujući učinak na cijelo tijelo. Kada osoba ovlada tehnikom meditacija na dah biće u stanju povećati svoj nivo energije, a samim tim oslobodi se od svih vrsta negativnih blokada. Prije pristupanja ovoj meditaciji, potrebno je izvršiti određene pripreme kroz koje će osoba doći do bolje koncentracije, a samim tim i ravnoteže. Meditacija na dah treba se izvesti u potpunoj tišini. Mnogi praktičari meditacije smatraju da se u tišini postiže veća učinkovitost, naročito ukoliko je osoba početnik i nema određeni stupanj prakse. Nakon odabira mjesta, osoba može početi s meditacijom daha. Da bi došlo do samog stišavanja uma osoba se mora fokusirati na proces disanja. Početak meditacije na dah započinje laganim uzimanjem i izbacivanjem zraka. Ovom prilikom treba poštovati sve osjećaje koje se pojavljuju u tijelu i nastojati većoj opuštenosti. U tehnici meditacija na dah disanje prije svega treba biti prirodno, bez dodatnog napora. Ukoliko je um osobe ometan blokirajući ili nepotrebnim mislima, fokus pažnje treba ponovno usmjeriti isključivo ka disanju. Početnici ovo na početku moraju vježbati dosta puta, jer samo nakon učestale prakse, um će biti fokusiran, a misli osobe mirne. Prilikom primjene tehnike meditacija na dah osoba treba osjeća da je cijelo njezino tijelo ispunjeno čistom energijom kozmosa, a samo tijelo je kao vodič kroz koji kanalizira čista voda. Na ovom primjeru, početnici su u stanju da bolje razumiju učinak meditacije na dah. Tehniku ​​meditacija na dah najbolje je primjenjivati ​​svakog jutra i večeri u trajanju od 15 minuta. Ono što je također vrlo važno za početnike koji žele primjenjuju tehniku ​​meditacija na dah je sljedećih nekoliko koraka:
– Tijekom meditacije ono što se sugerira je zauzimanje lotos položaja.
– Osoba tom prilikom treba da opusti ramena, a ruke drži u sklopljenom položaju.
– Zrak polako treba udisati kroz nos i tako opuštati sve mišiće u tijelu.
– Mnogi praktikanti meditacije služe se tehnikom brojanja do 10, nakon čega opet kreću iz početka. Na ovaj način eliminiraju se misli koje mogu ometati sam proces meditacije.
– Fokus uma isključivo je usmjeren ka procesu disanja.
– Prilikom završetka meditacije sama percepcija će biti proširena, a osoba će osjetiti poboljšanje u svom emocionalnom stanju.
U tehnici meditacija na dah mogu se primijeniti i određene mantre na početku, kao što je na primjer sljedeća: “Oslobođena sam patnje, ja sam sretna i zadovoljna osoba”. Na ovaj način potičemo sebe da osjetimo prijateljski energiju kozmosa, ljubavi i sreće. Jer ono što nam upravo meditacija na dah poručuje je da se sreća ne gradi na vanjskim stvarima ili drugim ljudima – istinska sreća je u nama samima.

Meditacija na dah

Magicus.info

         
Ocjena: 4.9 / 5 (530 ocjena)
Kliknite ovdje za razgovor uživo