Meditacija svjesnog disanja

Meditacija-svjesnog-disanjaMeditacija svjesnog disanja zasniva se na regulaciji disanja kome pridaje posebnu ulogu. Ovaj vid meditativne prakse uči nas kako da kroz pravilne tehnike disanja savladamo stres i vratimo ravnotežu na emocionalnom planu. Smatra se da kada držimo kontrolu nad disanjem tijekom meditacije možemo se osloboditi svih negativnih misli i emocija, a blagotvorna energija meditacije vratit će naše tijelo u sklad. Mnogi od nas čuli su za jednu od fraza u kojoj se kaže- kako udišem zrak, tako i živimo. Mnogi znanstvenici otkrili su da tehnika meditacija svjesnog disanja može očistiti tijelo od nakupljenog stresa i smanjiti negativne učinke stresa. Svi znamo da je pravilno disanje od ključne važnosti za cijelo tijelo. Ritam disanja mora biti usklađen kako bi energija na pravilan način funkcionirala u našem organizmu. U praksi, tehniku ​​meditacija svjesnog disanja treba primjenjivati ​​oko 15 minuta svakog dana. Ovaj vid meditacije u suštini predstavlja balans između duhovne, mentalne i fizičke strane, kako bi čovjek došao u stanje mira i zadovoljstva. Meditacija svjesnog disanja ima pozitivne učinke na:
– Opuštanje tijela
– Smanjenje mogućeg živčanog sloma
– Smanjenje učinaka traumatičnih i stresnih situacija
– Rast kreativnosti
– Savladavanje nepotrebne napetosti
– Bolju samospoznaju i individualni rast.
Meditacija svjesnog disanja usmjerava nas na ritam disanja, ali i smanjenje potisnute energije. Fokusiranošću na disanje osoba će dopustiti svim energetskim centrima u tijelu da pravilno funkcioniraju, a tijelo se očisti od negativnosti, bola, tuge i negativnosti. U tom smislu, pravilnim disanjem djelujemo na sve energetske centre, odnosno:
– Naš prvi energetski centar odnosi se na fizičku sigurnost i pitanja seksualnosti. Ovaj energetski centar se nalazi u blizini osnove (baze) kralježnice.
– Naš drugi energetski centar odnosi se na pitanja emocija i osjećanja. On se nalazi u predjelu ispod pupka.
– Naš treći energetski centar povezan je s emocijama. On se nalazi u predjelu iznad pupka.
– Naš četvrti energetski centar odnosi se na pitanja prihvaćanja. Njegov položaj je u središnjem dijelu grudi.
– Naš peti energetski centar odnosi se na kreativnost i komunikaciju. Nalazi se u grlu.
– Naš šesti energetski centar povezuje se s intuicijom i percepcijom. On se nalazi iznad očiju.
– Naš sedmi energetski centar povezuje se sa nevidljivim i višim dimenzijama. Njegov položaj je ispod vrha glave.
Na ovaj način možemo bolje sagledati koliko je važno pravilno disanje i pravilan rad energetskih centara u organizmu.
Tehnika meditacija svjesnog disanja -praktičan pristup:
-VJEZBE Počinju tako što ćemo se udobno smjestiti u sjedeći položaj. Izbjegavajte oslanjanje leđima na površine, ali radi bolje udobnosti možete koristiti jastuk. Tijekom primjene tehnike meditacija svjesnog disanja usne trebaju biti zatvorene.
-Zatim Krećemo s vježbama disanja koje se u izvjesnoj mjeri razlikuju od klasičnih vježbi disanja. Krenite s opcijom jedan udisaj, zatim jedan izdisaj, nakon toga idete s vježbama disanja dva udisaja – dva izdisaja. Vježbe se ciklički ponavljaju do deset. Zatim opet krenite iz početka s vježbama jedan udisaj- jedan izdisaj, a nakon toga dva udisaja- dva izdisaja, opet brojeći do deset.
Tijekom vježbi disanja pratite udisaj -izdisaj i budite fokusirani. Kod početnika često se događa da im misli budu raspršene, ali tome ne treba pridavati veliki značaj, jer se stalnim vježbanjem ovo postupno smanjuje.
Vrlo je važno držati neprestan fokus i primjenjivati ​​vježbe svakoga dana oko pola sata, ovisno o mogućnosti. Smatra se je najbolje vrijeme za vježbanje rano ujutro i sat vremena prije spavanja.
Ono što tijekom primjene tehnike meditacija svjesnog disanja treba izbjegavati je unos hrane.
Meditacija svjesnog disanja uči nas kako da upravljamo svojim životom uz učinkovite vježbe disanja, bez upotrebe lijekova i otvorimo nove smjerove kreativnosti u svom životu.

Meditacija svjesnog disanja

Magicus.info

         
Ocjena: 4.5 / 5 (590 ocjena)
Kliknite ovdje za razgovor uživo