Meditacija u budizmu

meditacija-budizamMeditacija u budizmu označava “slobodu, bez napora ostati ono u čemu smo”. Buddha ili Buddha Shakyamuni smatra se osnivačem budizma. On je u potrazi za istinom kroz meditaciju postigao apsolutno prosvjetljenje. Sama riječ Buddha u prijevodu označava “onaj tko je budan”. Njegova učenja privukla su mnoge ljude u istočnoj i zapadnoj kulturi koji su u potrazi za mudrošću i istinom.
Osnova budističke prakse sastoji se u meditaciji, odnosno, prepoznavanju samog uzroka problema, promjeni vlastitih stavova i odnosa prema fizičkom svijetu.
Meditacija Budistički se sastoji od dva smjera:
-samatha-Bhavana
-vipassana-Bhavana
Meditacija u budizmu za razliku od drugih duhovnih praksi bazira se na spremnosti osobe iskorijeniti uzroke problema i usmjeri svoj um ka željenom kanalu, tj. cilju. Meditacija budizam sastoji se od četiri faze ili načela:
Prva faza odnosi se na koncentraciju uma.
Druga faza predstavlja sve ono što može ometati meditaciju i doprinosi manjku koncentracije.
Treća faza odnosi se na eliminiranje od tegobnih osjećaja i
Četvrta faza predstavlja postizanje pročišćenja uma.
Tehnika meditacija budizam u suštini odraz je vrlo složenih elemenata, a njezin cilj je u proširenju svijesti, prosvjetljenju i razvijanju uma. Da bi se dublje razumjelo ovo učenje, treba uzeti u obzir sljedeće procese:
-točka Stabilizacije, odnosno, primjenu svih blagotvornih učinaka i njihovo provođenje u svakodnevnom životu;
-Objektivnost Ili analitičnost, tj. spremnost da se uklone postojeće prepreke i blokade.
Meditacija budizam kao način suptilnog duhovnog razvoja u svakodnevnom životu donosi razvoj potencijala u svim energetskim kanalima -um, duh i tijelo. U općem smislu, meditacija budizam namijenjena je za sve one osobe koje teže “proširenju kozmičke svijesti” i duševnog mira.
U praksi, budistička tehnika uključuje svakodnevnu meditaciju kroz koju će osoba doći u stanje zadovoljstva i potpune staloženosti. S druge strane, meditacija budizam prihvaćena je kao drevni metoda za oslobađanje od stresa. Mnoge osobe nakon svakodnevne primjene vježbi iz tehnike meditacija budizam nakon samo jednog mjeseca osjećaju veću fokusiranost i staloženost. Meditacija u budizmu zahtjeva određenu disciplinu i predanost.Ova vrsta meditativne prakse odnosi se na spremnost osobe da drži svoj um otvorenim, al ii prihvati načela koja će se razlikovati od vlastitih.
Meditacija budizam ne samo da može promijeniti naš način sagledavanja života već i smjernicu ka razvijanju kreativnih pristupa. Ovo budističko učenje otvara nam vrata ka većem integriranju i pravilnom vrednovanju kvalitete.

Meditacija u budizmu

Magicus.info

         
Ocjena: 4.5 / 5 (454 ocjena)
Kliknite ovdje za razgovor uživo