Meditacija u kršćanstvu – utjecaj meditacije u kršćanstvu

meditacija-u-krscanstvuMeditacija ili univerzalna duhovna mudrost predstavlja osnovu mnogih religija svijeta. Za mnoge ljude meditacija označava duhovno pročišćenje uma. Smatra se da je meditacija u kršćanstvu nastala tijekom XX stoljeća kod katoličkog redovnika oca Johna Mainea.
U kršćanstvu sam koncept meditacije u mnogome se razlikuje od istočne prakse. Meditacija u kršćanstvu podrazumijeva fokusiranost na molitvu, prepoznavanje Božje riječi i jačanje duhovnosti. Prema tome, smatra se da je meditacija neodvojivi dio kršćanstva. Posljednjih godina, u praksi kršćanstva sve je više akcentovano duhovno približavanje Bogu kroz tehniku ​​meditacije, tj. osamljivanja u čitanju molitvi, kao što su to nekada radili mnogi duhovni oci i askete potpuno odaljeni od svijeta. Meditacijom u kršćanstvu može se svatko baviti, bez obzira na spol, godine ili društveni status.
Meditacija u kršćanstvu temelji se isključivo na čitanju molitvi, poput “Oče naš”, “Zdravo Marijo” ili dijela Novog Zavjeta. One su jedine prihvaćene forme ili simbolične mantre ukoliko se primjenjuje meditacija u kršćanstvu. Na ovaj način učvršćuje se vjera i aktivira duhovni proces na koji će osoba oslanjati u svakodnevnom životu.
Ono što se može reći je da meditacija u kršćanstvu zasnivanja i utemeljena samo na jednom principu, a to je jednostavnost. Osoba koja koristi tehniku ​​meditacije u kršćanstvu najprije se mora udaljiti od drugih ljudi, opustiti svoje misli i ne razmišljati o postojećim problemima. Nakon toga, smireno i u određenom položaju, odabira određenu molitvu kojoj će u potpunosti biti posvećena. Tehnika meditacije u kršćanstvu zahtjeva krajnju smirenost, jer je ovo način za ublažavanje stresa i psihičke neravnoteže. Meditaciju u kršćanstvu treba primjenjivati ​​barem dva puta dnevno. Osobe koje nisu duhovno utemeljene, moraju krajnje strpljivo krenuti s ovom tehnikom, jer se često dešava da postanu nervozne ili nefokusirani i tada proces meditacije biva neuspješan. Ono što ne treba miješati u ovaj vid tehnike je istočna meditacija, jer meditacija u kršćanstvu se oslanja na riječ Božju kao postavku. Ovaj vid meditacije je usmjeravanje ka pravednosti, činjenje dobrih djela, stjecanje iskustva i vjerovanje u Božju promisao. Bez ovih temelja, meditacija u kršćanstvu neće imati odgovarajući smisao niti će pročišćavanje duše i uma biti u prirodnom spontanom tjedna. Meditacija u kršćanstvu također podrazumijeva duhovno približavanje crkvi i njezinim osnovnim pravilima. Jedina spona koja je zajednička za kršćansku i hinduističku meditaciju je traženje Boga, odnosno, naše spone s njima.
Za sve kršćane, Bog je jedinstvo svemira, tri prirode sjedinjene u jednu i Apsolutno Dobro. Meditacija u kršćanstvu kao duhovna moderna tehnika svakome od nas omogućuje da putem molitve dođe do jedinstva s Bogom i pročišćenja duha. Svojevremeno, otac John Maine (John Main) meditaciju u kršćanstvu opisuje na sljedeći način:
“Zamislite na trenutak ogromnu, tamnu, praznu dvoranu. Svaki put kad izgovorite svoju mantru to je kao osvjetljenje male slabe svijeće. I ja mislim tako često kao što smo zapalili jednu, prethodna previše brzo izgori. Ali vrlo postupno dolazi zora i mi počinjemo shvaćati da je cijela hala preplavljena svjetlošću. Čudo meditacije je da u ovom otkriću svjetlosti koja osvaja tamu i da Isus postaje univerzalna svjetlost u našem iskustvu. Svi i sve sada su preplavljeni i osvijetljeni s ovim svjetlom “.

Meditacija u kršćanstvu!

Magicus.info

         
Ocjena: 4.8 / 5 (460 ocjena)
Kliknite ovdje za razgovor uživo