Meditacija za stres

Meditacija-za-stresKroničan umor, nervoza, tjeskoba i razdražljivost sve su više zastupljeni aspekti u svakodnevnom životu mnogih ljudi. Za uspješno uklanjanje stresa u modernom društvu prisutni su razni vidovi i metode za opuštanje. Meditacija kao duhovna tehnika za opuštanje, pored yoge, spada u jednu od najzastupljenijih.
Ono što treba znati je da ova praksa djeluje na opuštanje tijela i uma, djelujući na izbacivanje svih negativnih emocija i svakodnevnog stresa. Poznato je da stres može biti vrlo opasan, jer je uzročnik mnogih bolesti. Zbog toga, učitelji meditacije preporučuju da se meditacija stresa konstruktivno izvodi svakoga dana kako bi se organizam oslobodio negativnosti i negativnih učinaka stresa. Iako su sve tehnike u meditaciji usmjerene ka povećanju koncentracije, emotivnom opuštanju i postizanju balansa, postoje posebni vidovi tehnike meditacija za stres.
Znamo kada smo pod jakim stresom da dolazi do smanjenja mentalne jasnoće, fokusa i impulzivnih reakcija. No, primjenom tehnika meditacija stres, tijelo će doći u stanje veće opuštenosti, a samim tim do osjećaja mira i zadovoljstva.
Kroz concept meditacija za stres izdvajamo neke od vidova ove duhovne prakse, a to su:
-MEDITACIJA Pomnost. Ovaj vid meditativne prakse sve je više popularan posljednjih godina u svijetu, jer se pokazao veoma produktivnim u neutraliziranju stresa. U ovoj meditativnoj vrsti prakse naglasak je stavljen na zauzimanje udobnog položaja, disanje, bez usmjerenosti na sadašnje vrijeme.
– Transcendentalna meditacija. U ovoj tehnici osnova se bazira na ponavljanju određenih mantri i zvuka. Efekt ove tehnike je u općem opuštanju organizma.
– Vipassana meditacija. Ova vrsta meditacije zahtjeva aspekte disanja kroz koje postupno dolazi do transformacije u organizmu – osoba postiže duboko opuštanje unutar sebe.
-Zena Meditacija. Ovaj vid meditacije sve je popularniji. Iako zahtjeva korištenje posebnih položaja i tehnika disanja, njezin učinak usmjeren je na izlazak iz stresa i olakšavanja psihičke tegobe.
Kroz primjenu različitih vidova vježbi meditacija za stres pridonosi osjećaju unutarnjeg mira, ublažavanju nakupljene nervoze i ojačavanju živčanog sustava.
Na fizičkom planu, meditacija ima blagotvoran utjecaj na poboljšanje imunološkog sustava, poboljšanje sna, smanjenju glavobolje i smanjenju krvnog tlaka. Medicinski je potvrđeno da svakodnevnim vježbanjem tehnike meditacija stres osoba može smanjiti negativne utjecaje prisutnog stresa. Naime, u medicinskom istraživanju došlo se do zaključka da šest tjedana nakon primjene vježbi meditacija stres došlo je do poboljšanja u području imuniteta i emocionalnom području. Ono što je tijekom istraživanja primijećeno je da kod osoba koje su koristile tehnike meditacija stres – smanjena anksioznost, razdražljivost i loš san.
Meditacija stres jedan od idealnih načina da sebe i svoj um očistimo od svih tegobnih stvari koje nas opterećuju i vratimo dobro raspoloženje u svoj svakodnevni život.

Meditacija za stres

Magicus.info

         
Ocjena: 4.5 / 5 (340 ocjena)
Kliknite ovdje za razgovor uživo