Astroloske kućeAstrološke kuće možemo dijeliti na više načina i tako ih razvrstati u srodne grupe. Linija horizonta dijeli kuće na sjeverne (od prve do šeste) i južne (od sedme do dvanaeste). Sjeverne su ispod horizonta i osobne, a južne iznad horizonta i kolektivne. Sjeverne kuće direktno su vezane uz pojedinačni razvoj neke osobe dok su južne u međuodnosu s drugim ljudima. Kada krug Zodijaka podijelimo i drugom linijom (mediteranom) dobivamo četiri jednako velika dijela ili četiri kvadranta.

U prvom kvadrantu formira se osjećaj izdvojenosti kroz tijelo (1. kuća), vrijednosti (2. kuća) i um (3. kuća) izvan univerzalne životne matrice. U drugom kvadrantu počevši od obitelji (4.kuća), čovjek raste težeći samoizražavanju i nastavljanju (5. kuća) kroz osobne sposobnosti i rad (6. kuća). U trećem kvadrantu širenje se nastavlja kroz odnose s drugima. U 7. kući to je bliskost s partnerom, u 8. odricanje od sebe stapanjem s drugom osobom i ponovno podizanje u imaginaciju 9. kuće. Četvrti kvadrant širi granice vlastite osobe jačanjem uloge u društvu (10. kuća), sudjelovanjem u grupi istomišljenika (11. kuća) i odnosom prema nečem mnogo važnijem – samožrtvovanju (12. kuća).

Kuće još možemo grupirati u osobne (1. – 4. kuća), društvene (5. – 8. kuća) i univerzalne (9. – 12. kuća). u prvoj grupi život počinje rođenjem, a nastavlja se sviješću o vlastitom postojanju, ali i o postojanju tijela, uma, obitelji i osjećaja. Od pete do osme kuće čovjek se susreće s drugima, dijeli se kroz ljubav koju daje, seks, posao i partnerstvo. Posljednja grupa ponovno je integriranje, ali ne s nekim drugim pojedincima već s društvom u svoj njegovoj cjelovitosti.

Kuće dijeli i prema elementu:

Vatrene kuće ili kuće života:

 1. kuća: tijelo
 2. kuća: duša
 3. kuća: duh, um

Ove kuće još nazivamo i trojstvom duha jer vatra je sveprožimajući element, nagon samoizražavanja. u prvoj kući život se rađa i ona pokazuje naše početke. U petoj kući jačamo prepoznavajući interese koji daju živost našem postojanju, a u devetoj kući vatra koju osjećamo postaje univerzalni atribut u svemu oko nas.

 

Zemljane kuće ili kuće vrijednosti:

 1. kuća: imovina
 2. kuća: posao
 3. kuća: priznanje

Ove kuće nazivamo još i trojstvom materije jer je zemljani element zgusnut u konkretne oblike materijalne egzistencije. Druga kuća pokazuje stvari koje želimo zvati svojima, ekonomskim rječnikom rečeno, to je kapital kojeg bismo htjeli posjedovati u životu. U šestoj kući naše se sposobnosti uspoređuju sa sposobnostima drugih ljudi, a i tijelo zahtjeva pažnju. Posljednja, deseta kuća, posljedica je udruživanja kapitala i rada odnosno u njoj su sadržani konkretni rezultati životnog napora.

 

Zračne kuće ili kuće odnosa:

 1. kuća: rodbina
 2. kuća: bliske veze
 3. kuća: prijatelji

Ove kuće zovemo još i trojstvom odnosa jer je zrak pridružen sposobnosti sagledavanja sebe i drugih s distance. Jednom odijeljeni, uspostavljamo odnose s okolinom. Um iz treće kuće susreće drugi um i perspektivu zajedništva u sedmoj kući. U jedanaestoj kući energija se stabilizira i dijeli s grupom istomišljenika.

 

Vodene kuće ili kuće završetaka:

 1. kuća: kraj fizičkog organizma
 2. kuća: oslobađanje duše, smrt
 3. kuća: rezultati životnog puta

Trojstvo duše naziv je za ove tri kuće zajedno. Zemlja je element u vezi s osjećajima, ali i usko povezan s prošlošću stvari. Prva vodena kuća (četvrta) pokazuje duboke unutarnje osjećaje koji se kasnije razvijaju i jačaju u bliskom odnosu s nekom drugom osobom. Iz jedinstva seksualnog iskustva – osma kuća – izrastamo u duhovno jedinstvo sa svima, svijetom u cjelini (12. kuća).

 

Kuće se dijele još i na:

 1. KUTNE (1,4,7,10) – to su područja aktiviranja energije, ali međusobno suprotstavljena. Ako su u horoskopu naglašene ove kuće osoba je otvorena i spremna za sve.
 2. SLJEDUJUĆE (2,5,8,11) – u ovim se kućama energija konkretizira i stabilizira i one su, također, međusobno suprotstavljene. Ako su u horoskopu naglašene ove kuće osoba je smirena i teži sigurnosti.
 3. PADAJUĆE (3,6,9,12) – to su područja distribuiranja i preusmjeravanja energije. Kuće su isto međusobno suprotstavljene. Ako su u horoskopu naglašene ove kuće osoba ima potrebu za spoznajama i osvještavanjem onoga što je usvojila kroz stečena znanja.

Astrologija

 

Magicus.info

         
Ocjena: 4.5 / 5 (265 ocjena)
Kliknite ovdje za razgovor uživo