Pozajmice od rodbine ili prijatelja

Pozajmice od rodbine ili prijatelja

Pozajmice od rodbine ili prijatelja ako ste u stisci sa vremenom

Nekada vam se čini kao da nemate dovoljno vremena kako bi si štednjom priuštili osnovne stvari, kao na primjer kupili kuću, stan ili automobil. Ovo se posebno odnosi na sve vas koji možda nemate neka velika primanja kada je plaća u pitanju, a sve više se to odnosi i na sve vas koji imate i srednje dobra primanja. Jednostavno svi životni troškovi nezaustavljivo rastu i vjerovatno čete se naći u situaciji da ćete veći iznos novaca jednostavno morati posuditi. Najzastupljeniji način posudbe novaca svakako je preko kredita. Brze pozajmice su na neki način postali neizostavni oblik financiranja, skoro način života. Sve je na dug i otplatu na rate. Ako ste na to primorani, logično je da ćete posegnuti za kreditom. Ako se na neki način bojite kredita ili niste u mogućnosti ispuniti zahtjeve koje banka stavlja pred vas, svakako kao alternativa ostaju vam brze pozajmice od rodbine ili prijatelja. Brze pozajmice od rodbine ili prijatelja zaista mogu biti dobro rješenje, ali jednako tako donose određene utege na međuljudske odnose.

Razlozi za i protiv uzimanja pozajmice od rodbine ili prijatelja

Pozajmice od rodbine ili prijatelja imaju dosta argumenata zašto ih koristiti, ali postoje i određene zamke kada novac posuđujete od bliskih ljudi. Kada gledate koje uvjete banke stavljaju pred vasa kada su krediti i pozajmice u pitanju, tada je jasno zašto vas na neki način nesvjesno preusmjeravaju na opciju b, a to uglavnom bude pozajmica od roditelja, brata, sestre, baka i djedova i jako bliskih prijatelja. Banke, kako bi se osigurale i smanjile rizik poslovanja, tražit će i provjeriti vašu kreditnu sposobnost, visinu plaće itd. Ukratko sve ide crno na bijelo, po principu čist račun duga ljubav. Povjerenje u ovom slučaju nema nikakvu vrijednost. Sa druge strane možda i najvažniji uvjet za pozajmice od rodbine ili prijatelja je povjerenje koje imaju u vas. Recimo da vaši bližnji i prijatelji poznaju vašu financijsku situaciju, jedino preostalo o čemu će ovisiti da li će vam pozajmiti novac je povjerenje koje imaju u vas. Ako imate dobre namjere i objasnite im situaciju i otplatni plan, nema razloga da novce ne posudite od bližnjih. Važno je da se držite datog obećanja ili potpisanog ugovora i u principu za vas nema rizika ni problema. Brojne su prednosti pozajmica od bližnjih, a to je svakako nepostojanje kamata, otplatni rok dogovarate, u slučaju da zapnete sa vraćanje uvijek to možete iskomunicirati i ne morate se bojati ovrha i prisilne naplate. Ako ste pak vi ti koji dajete pozajmicu, tada se situacija ponešto mijenja. Ipak pozajmiti nekom novce uvijek je rizik, tako da dobro razmislite o tome i kome posuđujete novce. Argument protiv bi bio svakako činjenica da u odnos sa bližnjima unosite određeni rizik, posudbom novaca. Ne poznajemo jedan slučaj u kojem su novci uništili prijateljstvo i rodbinske veze.

Savjeti kod uzimanja pozajmice od rodbine ili prijatelja

Kao što smo već spomenuli, kada su pozajmice od rodbine ili prijatelja u pitanju savjet broj jedan je da nikako ne naštetite odnosu sa prijateljem ili bližnjima. To prvenstveno znači da posuđeni novac vratite i to u roku u kojem ste obećali. Prije nego vam daju pozajmicu, ako je ikako moguće otvoreno iskomunicirajte za što su vam novci potrebni, a zbog samih sebe uvijek gledajte da novac posuđujete za pametne stvari. Ništa kao novac i izdaja u vidu ne vraćanja neće trajno uništiti vaše veze sa bližnjima ili prijateljstvo. Ako je potrebno osigurajte sebe i onoga koji vam daje pozajmicu i ovjerenim ugovorom kod javnog bilježnika. Time ćete i dodatno dokazati vašu ozbiljnost i namjeru da novac i vratite. Dobro procjenite vlastite mogućnosti i dogovorite realni otplatni plan kako se ne bi doveli u neugodnu situaciju, a ako se pokažete pouzdanim uvijek će vam ostati otvorena vrata za neke buduće pozajmice od rodbine ili prijatelja.

Magicus.info

         
Ocjena: 4.6 / 5 (218 ocjena)
Kliknite ovdje za razgovor uživo