ShihVojsci treba ustrajnost i snažan čovjek. Ovaj heksagram dobivamo kad je pred nama izazovna situacija, iskušenje ili rat, bilo da je to iskušenje objektivni problem, unutarnji sukob ili situacija koja prijeti našoj emotivnoj neovisnosti. Bez obzira na njegovu prirodu izazov podrazumijeva čvrsto pokoravanje našeg djetinjastog srca (ego). Kako bismo postigli svoje ciljeve na način Stvaralačkog, trebamo čekati ispravno se vladajući.

Ispravno stajalište čine unutarnja neovisnost i budnost. Moramo ostati neuznemirena srca bez obzira da dužinu vremena koje je potrebno da bi se postigle promjene. Takvom unutarnjom čvrstinom skupljamo golemu stvaralačku snagu; ta se snaga može održati samo strogom unutarnjom stegom i čvrstim držanjem naših načela. Srce koje drhti, iznevjerit će nas, kao kad oklijevamo hoćemo li poći putem I chinga ili kad kažnjavamo druge svojim povlačenjem s osjećajem osvetoljubivosti. U takvim mislima zlorabimo snagu, ne postižemo napredak i stvaramo više zapreka. Tajna svakog napretka leži u kontroliranju svog unutarnjeg javstva, što je ovdje prikazano slikom uvođenja reda u vojsci.

Vojska se odnosi na postizanje ispravnog odnosa između nadmoćnih i nižih elemenata naše osobnosti. Naša osobnost (vojska) treba vođu (nadmoćno čovjek) koji ima snažno i ustrajno stajalište jer je snaga potrebna u onim situacijama u kojima neposlušno i razmaženo dijete u nama pokušava provesti svoju volju. Kad razmaženo dijete vlada, to je kao kad narednik uvjerava svoje vojnike da on najbolje zna upravljati vojskom. budući da nije u mogućnosti sagledati cjelokupnu situaciju, on vojsku vodi u poraz u razdoblju rata. Kako je oteo mjesto vođe, narednik postaje „niži čovjek“, trupe su naši „niži porivi“. Kad nižim porivima upravlja Nadmoćni čovjek (naša viša priroda) vojska napreduje i povlači se onako kako to traži situacija. Budući da se služi ispravnim sredstvima, a naša osobnost ostaje snažna i nadmoćna.

Nadmoćni čovjek priprema trupe (niže porive) za nadolazeću bitku objašnjavajući im potrebu za stegom pod paljbom; oni moraju djelovati samo ako i kad im on zapovjedi. On ih obavještava da će izgubiti bitku ako se prepuste osjećajima.

Prva linija: Vojska mora napredovati u pravilnom poretku. ako je poredak loš prijeti nesreća.“Poslušnost i usklađenost trupa“ znači odlučnost da ostanemo skromni, čvrsto prianjanje uz ono što je pravedno i odupiranje bilo kakvom pritisku nižih poriva da se bezglavo zaletimo i djelujemo. Skromnost znači savjesno činiti ono što je ispravno. Poslušnost trupa (nižih poriva) lakše je postići kad se prisjetimo da će naši niži porivi povoljno reagirati ako im objasnimo potrebu za stegom, slično kao što zubar objašnjava kakav će osjećaj uzrokovati bušilica prije nego što započne postupak. Niži čovjek, nasuprot tome uvijek je izdajnik među našim redovima, pa mu se moramo otvoreno suprotstaviti. Da bismo imali nižeg čovjeka pod nadzorom, trebamo istražiti i osloboditi se bilo kakvih zahtjeva koji se temelje na strahu ili sebičnom  i taštom razmišljanju.

Druga linija: Usred vojske. Sreća. Ova linija priznaje kako naši niži porivi nose težak teret. Ona također savjetuje kako je zadaća nadmoćnog jastva, kao vođe vojske i njezina odredišta, da ohrabruje trupe (niže porive) da budu strpljive i izdrže teškoće- Čovjek im stoga treba suosjećajno reći: „Znam da je teško, ali vaša poslušnost i vjernost nužni su kako bi se sve odvijalo u najboljem interesu za sve.“ Time ćemo smiriti niže porive i dobiti njihov dragovoljni pristanak da slijede ispravan put. Naše će nadmoćno jastvo zauzvrat služiti visokim i dobrim ciljevima te poslušno slijediti Mudraca.

Treća linija: Moguće je da vojska nosi leševe u kolima. Nesreća. Loši elementi preuzeli su nadzor, bilo u izvanjskoj situaciji, bilo u nama samima. Ponekad je ova linija upozorenje da budemo oprezni kad su u pitanju elementi ega koji pokušavaju na silu provesti svoje, bilo pružajući im unutarnji otpor ili otvorenim djelovanjem. Ne bismo trebali pokušavati svladati ego, već mu ne dopustiti da preuzme vodstvo potvrđujući sebe kao „ja“, govoreći: „Ja to više ne mogu podnijeti.“ Jednostavnim trikom ističući kako se radi o našem nižem jastvu, ego stječe vlast nad našom osobom.

Četvrta linija: Vojska se povlači. Nema krivnje. Kad prepoznamo niže elemente u drugima ili u situaciji koja u nama budi osjećaje i potiče nas na djelovanje, trebali bismo se povući. Povlačenje je disciplinirano odvajanje od svih osjećajnih reakcija sve do neutralnosti i prihvaćanje situacije onakve kakve jest. Do odvojenosti se dolazi korak po korak na odlučan način, tako da ne mijenjamo smjer niti dopuštamo sebi da upadnemo još dublje. Dakle, naša se vojska povlači.

Peta linija: Divljač luta bojnim poljem. Postići ćemo uspjeh ako ih uhvatimo. Bez krivnje. Loš element otvoreno nas želi napasti (bilo u nama ili u drugima). Moramo kazniti taj element čvrstim povlačenjem i odlučnim nastavljanjem našeg puta. Jednom kad loš element popusti, trebali bismo i mi popustiti stisak i ne kažnjavati ga više. Raspravljati o novim problemima i najavljivati dalje u ovom trenutku dovelo bi do poraza. U svakom slučaju ne bismo trebali gorko patiti dulje od kratkoga razdoblja.

Šesta linija: Veliki kraljević izdaje zapovijedi, osniva države, dodjeljuje zemlju obiteljima. Niži ljudi ne bi se trebali miješati. Dobili smo rat. Ako smo se, međutim, služili nečim drugim osim skromnošću kako bismo postigli uspjeh, trebali bismo prestati misliti da su takva sredstva ispravna. Takvim razmišljanjem samo će se uvrijediti. Put šutnje gdje spori napredak donosi trajnu promjenu, najbolji je.

Magicus.info

         
Ocjena: 4.6 / 5 (431 ocjena)
Kliknite ovdje za razgovor uživo