TaiU usporedbi s drugim heksagramima, ovaj je u savršenoj ravnoteži. Nebeske i zemaljske sile uravnotežene su. To simbolizira osobu koja ima dobri ravnotežu između nebeskih i zemaljskih odlika u sebi, tako da je  u skladu s kozmosom. Nebeska sila u donjem trigramu upućuje na to da smo postigli ispravno unutarnje stajalište; ustrajno provodimo svoja načela i zadovoljni smo sobom; bilo da se događaji odvijaju ovako ili onako, ne gubimo svoju unutarnju ravnotežu. Zemaljska sila u gornjem trigramu upućuje na to da smo postigli otvorenost te da smo pripremljeni na događaje u izvanjskome svijetu. Prestali smo podizati obrambene zidove ili nastojali manipulirati događajima, bilo namećući ono što mislimo kao prikladna stajališta ili smanjenje napetosti i rješava probleme u našem odnosu s drugima.

Međutim, moramo ostati svjesni da nas razdoblje mira potiče da zaboravimo kako sreća proizlazi iz činjenice da smo ostali uravnoteženi.  Opuštajući se od napetosti lako možemo izgubiti svoju unutarnju neovisnost. Na primjer, gubimo svoju neovisnost i kad tražimo načine da sačuvamo povoljno razdoblje i kad zbog letargije zaboravljamo održati svoja načela. Kad smo opušteni možemo zaboraviti na svoju odgovornost za spašavanje onih s kojima smo iznutra povezani ili ćemo postati usmjereni samo na sebe i previše samouvjereni. Stoga nas heksagram upozorava da ostanemo savjesni i ustrajni.

Možda najveća opasnost kad se postigne mir u izvanjskoj situaciji jesu to što smo skloni raditi da duhovnom razvoju samo kad nam prijeti opasnost. Pretpostavljamo da iako smo u skladu s kozmosom, ništa više ne trebamo naučiti. Važno je nastaviti s učenjem i ostati svjesni svoje neovisnosti o višoj sili. Kao drugi heksagram, Mir daje naslutiti kako mir dolazi ili je već došao iz nastalih promjena koje su zahtijevale linije prvog heksagrama, također nas upozorava da ne zaboravimo na opasnosti i ustrajemo.

Prva linija: Kad se trava iščupa u busenima, korijenje ide s njom… Pothvati donose sreću. Kad su ljudi otvoreni jedni prema drugima, oni su povezani svojim korijenjima, stoga je povoljan utjecaj moguć. Otvorenost je preduvjet za vršenje utjecaja. Slično tome, premda smo s Mudracom povezani u korijenu, ova je veza spriječena kad dvojimo hoćemo li dobiti pomoć koja nam je potrebna. Kad se povučemo iz negativnog ocjenjivanja stvari i vratimo se poniznom prihvaćanju, zapreka se briše. Slika istrgnute trave povezane s korijenjem pokazuje da ćemo ako radimo na korijenu problema – svom unutarnjem stajalištu – ukloniti postojeće zapreke na putu do mira i napretka kojima težimo.

Druga linija: Trpjeti s neuljuđenima u krotkosti, odlučno gazeći preko rijeke, ne zanemarujući ono što je u daljini, bez obzira na svoje suputnike. Tako ćemo uspjeti koračati u sredini. Tijekom razdoblja mira dolazimo u iskušenje da budemo grubi s onima koji griješe ili se otuđimo kroz nastojanje da izađemo na kraj s njihovim zahtjevnim egom. U skladu je sa skromnošću ne stvarati mentalni razdor protiv njih, već trpjeti s njima i podnositi situaciju.

Pregaziti rijeku odlučnošću. Kad smo u mirnom raspoloženju , a pojave se situacije koje traže da se povučemo i sami nastavimo put, ne bismo se trebali oglušiti; to znači slijediti svoj put i ne zanemariti u ono što je u daljini. Bez obzira na suputnike. To znači kako ne smijemo uvjetovati ono što učinimo onime što čine drugi, već se trebamo držati svoga puta. Ne smijemo unutarnjim okom promatrati što drugi drage.

Treća linija: Nema ravnice iza koje ne slijedi padina… Onaj koji ustraje unatoč opasnostima nema krivnje. Tijekom  mirnog razdoblja skloni smo pretpostaviti kako će to vječno trajati. Zbog takve pretpostavke postajemo emotivno ovisni o ljudima, Bogu, sudbini i događajima misleći kako bi svi oni trebali ostati isti. gubimo volju dopustiti situaciji da se promijeni; budući da smo nespremni oklijevamo i pouzdajemo se u nadu i dvojbu. Ovaj raspad osobnosti može se izbjeći ako ne dopustimo sebi da emotivno ovisimo o ljudima i događajima. Možemo bolje održati svoju neovisnost ako zapamtimo da je svaki događaj dio krivudavog puta kojim Stvaralačko rješava probleme. Očekujući neočekivano i ostajući uvijek spremni na to da se napetost može nastaviti, izbjegavamo planiranje koje se temelji na tome da će se stvari uvijek odvijati dobro ili uvijek odvijati loše.

Četvrta linija: On nije više uzbuđen, ne hvali se svojim bogatstvom zajedno sa svojim susjedom, bezazlen je i iskren. Dobivanje ove linije često znači da dobivamo Mudračevu pomoć kako bismo stekli uvid u ispravan način pristupanja problemu. Također, može bito jednostavna potvrda da je naš bezazleni, iskreni način razgovaranja dao stvaralačke rezultate.

Peta linija: Vladar imenom I daje ruku svoje kćeri. To donosi blagoslov i najvišu sreću. Uistinu skromno sjedinjenje. Ova linija znači da je Mudrac, vladar imenom, taj koji odlučuje kad je pravo vrijeme da se situacija riješi i kad su povoljni uvjeti da se ostvari sjedinjenje. Sve do tada moramo čekati. Ova linija nam predočava metaforu braka među ljudima nejednakih položaja. Kraljevna se mora prilagoditi nekome ispod njezina položaja. To znači kad moramo izlaziti na kraj s nekim tko zbog nedostatka vlastitog razvoja ili iz nekog drugo razloga nije na našoj razini razumijevanja, ne bismo bez razmišljanja trebali uvećavati njegov prirodni osjećaj manje vrijednosti.

Šesta linija: Zid se obrušava u opkop. Ne upotrebljavaj vojsku sada. Vrijeme je da se oslobodimo obrana i strategija od kojih se sastoji otpor sudbini. Moramo se osloboditi svakog napora i nastojanja. Ako se ponizni predamo i prihvatimo situaciju kakva jest, bez ogorčenosti ili otpora, zadobit ćemo pomoć više sile koja će ispraviti situaciju.

Magicus.info

         
Ocjena: 4.6 / 5 (535 ocjena)
Kliknite ovdje za razgovor uživo