Tarot karte - XII ObješenikSpona s astrologijom: Neptun, element vode.
Tradicionalno značenje: Žrtva, duboko razumijevanje.

Simbolizam i opis tarot karte:

Lik prikazan na tarot karti se ne bori protiv svoje sudbine, već je prihvaća. On se žrtvuje jer su okolnosti koje su nastupile u njegovom životu izvan mogućnosti njegove kontrole. Samožrtvovanjem i prihvaćanjem sudbine, kao sile kojom čovjek ne može upravljati, on zapravo bira suradnju s njome.

Tarot karta Obješenika je očita nadopuna 10. tarot karte Velike arkane – Kolu sreće. Gledajući na situaciju iz obrnute perspektive, Obješenik je u mogućnosti sagledati svoje mane i vrline, sve dosadašnje postupke, te ono najvažnije, vidjeti novu priliku za sasvim drugačiji početak.

Ključna značenja tarot karte

Žrtva, predaja, blokade, prodiranje u duhovne sfere, otpuštanje starih emocija, fantazija, iluzija, psihičke sposobnosti, strpljenje i vjera, viđenje stvari iz druge perspektive, dileme, misterije, ponovno rođenje, oživljavanje, prosvjetljenje, mudrost, zrelost.

Poruka i interpretacija tarot karte

Pojava ove tarot karte nosi preokretanje našeg života naglavačke i u tom trenu se vrlo često osjećamo bespomoćnima jer ulažemo puno žrtve u problem te se osjećamo kao da smo zapali u zamku. Iz tog razloga trebamo iskorijeniti svoje stare navike i riješiti se svega što nas vuče unatrag. Tarot karta Obješenik simbolizira promjenu do koje dolazimo kroz gubitak jer zahtjeva od nas privremenu žrtvu kako bi se došlo do željenog ishoda.

Ova tarot karta predstavlja situaciju u kojoj trebamo biti strpljivi i čekati. Prisiljeni smo imati vjeru i mirno čekati da se stvari poslože na svoje mjesto. Dosegli smo točku kada više ništa ne možemo napraviti, te ni na koji način utjecati na ishod, već se možemo samo prepustiti rijeci događaja koji slijede. Važno je da se oslobodimo bilo kakvih misli i želja za akcijom te da se ostavimo na sudbini i višoj sili – žrtvovanje našeg ega i volje božanskom vodi ka transformaciji i prosvjetljenju. Vrlo često ćemo doći u kušnju da pokušamo utjecati na situaciju, ali poruka tarot karte jasno izriče kako je najbolje rješenje – nedjelovanje i mirovanje. Iako će nas naši instinkti tjerati da se pokrenemo, trebamo naći mir unutar sebe.

Ako je tarot karta izvučena u obrnutom položaju

U ovakvom položaju Obješenik nas tjera da promijenimo svoju okolinu, ponašanje ili stav kako bismo bili u mogućnosti pronaći mir i sreću u novim iskustvima. Moguće ja da smo postali previše ustaljeni ili ograničeni u onome što radimo. Isto tako, ovo može ukazivati na nedostatak duhovnosti i na potrebu da se uzdignemo iznad materijalnih i fizičkih užitaka jer smo postali previše prizemni. Još jedno od značenja jest da smo ostali bez vjere i nade te da je na to mjesto došla tuga i žaljenje. Osjećamo se kao da je netko isisao svu energiju iz nas te nam je potreban odmor.
Emocionalne blokade, gubitak, depresija.

Magicus.info

         
Ocjena: 4.5 / 5 (429 ocjena)
Kliknite ovdje za razgovor uživo