Tarot karta - XIII SmrtSpona s astrologijom: Škorpion, Pluton.
Tradicionalna značenja: Promjena, novo rođenje.

Simbolizam i opis tarot karte

Kraj života na zemlji, vječan je arhetipski simbol najgoreg straha, ali i nade u novi život i uskrsnuće duha. Čovjek se pri pomisli na smrti češće pita ‘kada’, nego ‘zašto’. Neprestana promjena i preobrazba čine samu bit života i cijeloga univerzuma, a vrijeme je jedina konstanta protkana kroz sve faze čovjekovog fizičkog i psihičkog života. Psihološki gledano, smrt na slici označava životno razdoblje koje je bolesno, zatrovani i uprljano te koja treba biti pokopano. Straha od transformacije koja slijedi ne treba biti, ona je ta koja će osloboditi našu zarobljenu dušu od svih stvari koju su je prije vezale i gušile.

Ključna značenja tarot karte

Transformacija, promjena, ponovno rođenje, san, hibernacija, napuštanje starog života i početak novog, evolucija, odvajanje od nečega ili nekoga, kraj, prekid neke životne situacije, inicijacija, astralna projekcija, spiritualni rast, početak novog životnog ciklusa, rastanak.

Poruka i interpretacija tarot karte

Riječ smrt nas često asocira na smrt fizičkog tijela, no ova tarot karta ne upućuje na smrt u takvom smislu, već na smrt starog načina života i početak novoga. Nestajanje i novo nastajanje, oslobađanje iz starih zamršenih situacija, zatvaranje jednog životnog poglavlja, transformacija i buđenje pravi su opisi ove tarot karte. Ona nas dovodi do kraja jedne naše životne faze, tjera nas na oproštaj od prošlosti i vodi kroz obnovu i ponovno nas porađa. Njena pojava ukazuje kako je nešto mrtvo i kako se stvari bliže kraju, neka situacija koja je postala previše nategnuta, ustaljena ili stresna.

Tarot karta Smrt nas uči kako su različita iskustva u našem životu kontinuirani izvori prilika za rast, te davanje prilike ovoj tarot karti da učini svoje, ponovno možemo početi vidjeti ljepotu koju nam život nudi. Unatoč boli koju pritom možemo osjećati, moramo se suočiti s time i završiti jedno poglavlje u našem životu kako bismo oslobodili prostor za novi rast i razvoj, koji nam zasigurno daju priliku za puno bolji i kvalitetniji nastavak života. Iz toga razloga je vrlo vsžno da sve ostavimo iza sebe i da se više ne okrećemo za time.

Ako je tarot karta izvučena u obrnutom položaju

Ovakav položaj ukazuje na preveliki strah od odvajanja od nekoga, neke situacije ili nečega. Stoga možemo dopustiti jedan period u kojem ćemo tugovati, ali prežaliti to čega se moramo riješiti. Nipošto ne smijemo ostati u takvom stanju, već ga trebamo prebroditi. Također, ovo može predstavljati, odnosno najavljivati drastičnu promjenu koja nam slijedi, a koja pritom neće biti nimalo laka niti ugodna. Trebamo se pripremiti i izdržati. Moguće je i to da se pribojavamo nečega što nam se nudi jer nismo upućeni u to – strah od nepoznatoga. Nepotrebna vezanost za prošlost, stagnacija, inercija, bolan gubitak prijateljstva ili veze, nepovoljna promjena.

Magicus.info

         
Ocjena: 4.8 / 5 (371 ocjena)
Kliknite ovdje za razgovor uživo