Tarot karta - Posljednji sudSpona s astrologijom: Element vatre, Pluton, Jupiter.
Tradicionalno značenje:  Obnova, preobrazba, novi počeci

Simbolizam i opis tarot karte

U odnosu na tarot kartu XIX Sunce, tarot karta Velike arkane XX Posljednji sud je stupanj više na putu prema samoostvarenju. Na ovom nivou sve četiri funkcije psihe (intuicija, osjećaj, mišljenje i osjet) usklađuju se u optimalnim omjerima za kvalitetan duhovni, duševni i fizički život. Ne kao općenito opredjeljenje za prirodno i dobro kako je to opisano kartom Sunce, nego na potpuno novoj, višoj razini svijesti.

Takva viša svijest ne čini čovjeka božanstvom, nego kvalitetnijim ljudskim bićem, koje je integriralo sve svoje iracionalne i racionalne funkcije psihe (intuiciju i osjećaj) sa svojim jastvom. Tarot karta Sunca nam tek daje znak svoga postojanja dok nam Posljednji sud otvara vrata i nudi svjetlost. Naravno i ovdje postoji izbor – hoćemo li kročiti u nešto novo ili ćemo i dalje ostati u mraku.

Ključna značenja tarot karte

Donošenje konkretne odluke, poduzimanje konačnog poteza, energija koja nas gura naprijed, rođenje, oslobođenje, pomirenje, iskupljenje, preobrazba, prepoznavanje našeg pravog poziva, poboljšanje, promocija, sloboda, ceremonije, otpuštanje starih pogrešaka, više inteligencije, samoanaliza.

Poruka i interpretacija tarot karte

Prema karmičkom zakonu, svakome od nas se sudi nakon smrti za naša djela i nedjela koja smo počinili na zemlji. Ova tarot karta simbolizira nagrade i kazne koje proživljavamo prema onome što smo zaslužili.

Kada završavamo jedno poglavlje našega života i krećemo u novo, uvijek se moramo suočiti s posljedicama onoga što smo prije napravili. Možda ne upravljamo u potpunosti našim životom, no na kraju smo sami odgovorni za ono što smo činili. Ova tarot karta nam sugerira kako je sada vrijeme da sagledamo unatrag sve što smo do sada napravili i što smo postigli. Dobili smo priliku za novi i svjež početak odnosno za ispravljanje svih dosadašnjih pogrešaka.

Ovo je pozitivna tarot karta koja nam najavljuje trijumfalno sjedinjenje i uskrsnuće, u njoj je sadržan poziv na buđenje – moramo izaći iz tame i uroniti u smislen i sadržajan svije. Također, poručuje nam kako smo sada na početku pravoga puta, i ohrabruje nas da krenemo na njega, a da pritom na pameti zadržimo lekcije koje smo naučili na prijašnjim greškama. Premda je ova karta uglavnom pozitivna i najavljuje pozitivan kraj, a ako je okružena negativnim i teškim kartama, može ukazivati na nepovoljan kraj neke situacije. Ovo je poticajna tarot karta, ali i konkretan poziv na akciju.

Ako je tarot karta izvučena u obrnutom položaju

Najavljuje nepravdu, dogmatična uvjerenja, predrasude. Može nam poručivati kako se prečvrsto držimo svoje prošlosti, oklijevamo kada zapravo trebamo djelovati, previše smo neodgovorni. Počeli smo negirati istinu i uvjeravati se u laži, bježimo od ispunjavanja svojih zadataka. Ovaj položaj može i poručivati kako odbijamo krenuti dalje zbog straha i nedostatka hrabrosti i pouzdanja da napravimo taj presudan korak. Strah, krivnja, gubitak, odbijanje i nemogućnost donošenja odluka, poteškoće u osobnom životu i na poslu, krize.

Magicus.info

         
Ocjena: 4.7 / 5 (600 ocjena)
Kliknite ovdje za razgovor uživo