slika tarot kartiTarot – postoje mnoga mišljenja i teorije odakle potječe tarot, no ni jedna od njih nije sigurna. Jedna okultna pretpostavka o porijeklu tarota kaže kako je on proizašao iz drevnog Egipta, i kako su egipatski svećenici kreirali tarot neposredno prije propasti svojeg carstva kako bi sljedećim generacijama mogli preko karata sačuvati svoju mudrost. Također je pronađena veza između simbola karata i drevne egipatske knjige magije “Book of Toth“.

Jedan od okultista koji je slijedio tu ideju o egipatskom porijeklu karata, bio je Aleister Crowley, te je nazvao svoj špil “Tothovom knjigom” prema  egipatskom bogu medicine, magije, tajnih znanja.

Drugu hipotezu o porijeklu tarota uspostavio je Etteila koji je uočio povezanost tarota i židovskog mističnog sistema – kabale  (kabala je mistični sustav utemeljen na židovskim doktrinama, uključuje elemente neoplatonizma, gnosticizma i orijentiranog misticizma, to je učenje koje vodi k stapanju s bogom, i počiva na usmenoj predaji). Ideju o tome zagovarao je Eliphas Levi, slavni francuski okultist  i autor mnogih značajnih djela o magiji, čije je pravo ime Alphonse Louise Constant. On je uočio kako u tarotu postoje upravo 22 Velike arkane, koliko ima i slova u jevrejskom pismu, te je po tome zaključio da su Židovi stvorili tarot. U toj teoriji ima dosta rupa jer u tarotu ne pronalazimo židovske simbole, a lik Židova pojavljuje se u nekim verzijama tarota samo kao Luda.

Tarot špilovi

Najveći broj nađenih tarot špilova datira iz Italije iz 15.stoljeća, izrađenih po narudžbi obitelji Visconti – Sforza i od tada tu nalazimo više vrsta špilova tarota. Recimo, Florentinski TAROT sadržavao se od 97 karata u kojima je bio prikazan zodijak, 4 elementa i 4 dodatne vrijednosti. Tarot iz Bolonje nazvan ” tarocchinno”, sastojao se od 62 karte i bio je korišten za igru brojeva. Iz Italije iz 15.stoljeća datira tarot onakav kakvim ga poznajemo danas. U to vrijeme u Europi, tarot se brzo proširio i dobio popularnost kakvu danas ima. U njegovom su putu na razvoju mnogi narodi imali važnu ulogu, tako da u sistemu nalazimo tragove od istočnih do američkih utjecaja.

Mnogi skolastici, umjetnici i ostali koji su proučavali su viša stanja svijesti, pridonijeli su njegovom razvoju.

Tako je 1888.godine grupa skolastika formirala društvo nazvano “Hermetic Order of the Golden Dawn” ( hermetički red Zlatna zora ) koje je dalo definiciju tarotu. Prema njima, tarot je centralni ključ za cijelu filozofiju koja se sastoji od aspekta astrologije, numerologije, ritualne magije, proricanja i alkemije za koje se smatralo da su grane okultizma. Zlatna zora zbog svog stava da su tarot i kabala povezani, mijenjaju mjesta kartama Velike arkane, tako što su postavili Ludu na početno mjesto, umjesto na kraj Arkane kako je to do tada bilo, te su zamijenili mjesta kartama Pustinjaka i Pravde. Isto tako, kroz njihova okultna učenja, Mala arkana dobiva veće značenje, te je napokon priključena cjelokupnom magijskom špilu. Na temelju tih špilova, kasnije nastaje dosta špilova koji su se zasnivali na njima.

U 2 glavna europska špila možemo svrstati  Marseilleov tradicionalni francuski špil, te Raider Waiteov špil kojeg je dizajnirao okultist Waite, član Zlatne zore, te ovdje prvi puta karte Male Arkane bivaju oslikane.

Danas možemo pronaći različite tarot špilove, od anđeoskih do vampirskih.

Magicus.info

         
Ocjena: 4.6 / 5 (495 ocjena)
Kliknite ovdje za razgovor uživo