Tarot karta - Mala arkanaSvaka garnitura klasičnih tarot karti sadrži i 56 karata Male arkane, koje se mogu podijeliti na dvije osnovne funkcionalne skupine:
1) 40 numeriranih malih arkana.
2) 16 dvorskih karata.

Isto tako, možemo ih podijeliti prema 4 elementa koji vladaju prirodom:
1) Vatra – Štapovi.
2) Zemlja – Novčići.
3 ) Zrak – Mačevi.
4 ) Voda – Kaleži.

Vatra i zrak predstavljaju muški, tj. ekspresivni princi, dok voda i zemlja ženski ili impresivni princip. Ti principi su najčešće označeni kroz Yin – Yang ili Sunce – Mjesec relaciju.

Svaka od gore navedenih skupina sadrži po 14 tarot karata : 10 numeriranih Malih arkana (od asa do desetke) i četveročlanu porodicu dvorskih karata – kralj, kraljica, vitez (u nekim garniturama nazvan je princem), paž (princeza).

Velike arkane predstavljaju vodeće sile u sistemu tarota, a primarne funkcije su im procjena čovjekovog ukupnog prirodnog potencijala, dublji psihički uvid i identifikacija arhetipova psihe. Također, u te tri funkcije Male arkane ne mogu zamijeniti Velike.

Važno je još nadodati za Velike arkane da arhetipovi psihe pobuđuju potisnuta i prikrivena sjećanja te osjećaje. Analiziramo ih u veoma širokom kontekstu i uz njih vežemo pitanja poput: tko sam, zašto sam to što jesam, želim li ja biti to što jesam i tako dalje.

S druge strane, Male arkane imaju drukčiju funkciju. One govore o vanjskim stvarima, epizodama, trenutnim akcijama i reakcijama, privremenim stanjima, događajima i odnosima koji su lako podložni čovjekovoj volji i svakoj vrsti promjene. Predstavljaju omjere i oblike izražavanja svih čovjekovih prirodnih potencijala u različitim životnim situacijama.

Male arkane su u mogućnosti na jednostavan, direktan i razumljiv način opisati slijed uzoraka i posljedica nekog mogućeg događaja u realnome svijetu. One potiču brzo i učinkovito razmišljanje.

Štapovi

Povezani su s voljom, energijom, akcijom, djelovanjem, kreativnošću. Mogu nam donijeti eksplozivne, tople, strastvene i veličanstvene događaje. Uglavnom predstavljaju posao, putovanja, dnevne aktivnosti i sl. Isto tako, oni označavaju našu sposobnost da se suočimo sa životnim problemima i da se pokrenemo u pravom smjeru. Povezujemo ih s astrološkim znakovima ovna, lava i strijelca.

Novčići

Povezani su s praktičnosti, fizičkim, materijalnim, strukturom, zanatom, poslom, novcem, domom, tijelom, bankovnim računom, posjedom. Njihova značenja se prostiru od toga da najavljuju dobar posao, sigurnost, komfor do toga da najavljuju tvrdoglavost, materijalne prepreke i fizičke poteškoće. Povezujemo ih s astrološkim znakovima djevice, jarca i bika.

Mačevi

Povezani su s mislima, idejama, obrazovanjem, problemima s kojima se treba suočiti, mentalnim aktivnostima, intelektom, znanje, racionalnim razmišljanjem, donošenjem odluka. Oni mogu najavljivati i mir i razumijevanje, ali i mentalne konflikte, intelektualne težnje, borbe te sve što nas čini nemirnima, a da je povezano s našim razmišljanjima. Povezujemo ih s astrološkim znakovima vage, vodenjaka i blizanca.

Kaleži

Povezujemo ih s emocijama, vezama, intuicijom, nesvjesnim, ljubavi, prijateljstvom, odnosima s drugima. Oni otkrivaju naše umjetničke potencijale i kreativnost te sve ono što nas čini da se osjećamo dobro i zadovoljno. Povezujemo ih s astrološkim znakovima ribe, raka i škorpiona.

Magicus.info

         
Ocjena: 4.5 / 5 (600 ocjena)
Kliknite ovdje za razgovor uživo