Meditacija za početnike

Meditacija za početnikeMeditacija kao vid tradicionalne tehnike u očišćenju uma smatra se temeljem za život pun sklada i duhovne ravnoteže. Sam pojam riječi meditacija za početnike podrazumijeva učenje, vježbe i treninge koji će kroz ovu univerzalnu praksu osobi omogućiti da postigne sklad na svim razinama svog bića i bude u boljoj ravnoteži s drugima. U općem smislu, meditacija za početnike ne uči pojedinca samo kako naučiti proces meditacije, već i otkriti najsuptilnije dijelove svog bića i pronađe svoju pravu bit.
Neka od osnovnih pravila i preporuka koje vrijede kod primjene meditacija za početnike su sljedeće:
1.Odabir vremena vježbanja. Samo uz redovitu primjenu meditativne prakse osoba će osjetiti njenu dobrobit. Smatra se da je vježbanje dva puta dnevno idealno za početnike, odnosno, jutro i večer. To je razdoblje kada um može u potpunosti da se opusti.

2.Prostor za meditaciju. Odabirom određenog mjesta na kome se osoba osjeća ugodno pridonijet da praksa meditacije bude svakodnevna i ugodna. Ovo podrazumijeva potrebnu tišinu, bez velike buke i prisutne komunikacije drugih osoba.

3. Odjeća. Tijekom vježbanja meditacija za početnike osoba treba odabrati odjeću od laganih materijala. Treba izbjegavati odjeću u kojoj se osoba osjeća nelagodno.

4. Vježbe opuštanja mišića. Savjetuje se da prije pristupanja meditaciji za početnike, osoba uradi određene vježbe za opuštanje mišića. Na taj način lakše će započeti meditativni proces.

5. Položaj. Vjeruje se da tijekom meditacije lice osobe treba biti okrenuto ka istoku. U tom dijelu vladaju pozitivne vibracije, koje će doprinijeti većem miru tijekom meditacije.

6. Unos hrane. Jedno od pravila prilikom vježbanja meditacije je izbjegavanje neposrednog unosa hrane u organizam. Razlog tome je što će osoba biti manje fokusirana i pospana. Unos hrane može biti 2 do 3 sata prije početka vježbi.

7.Fokus. Meditacija za početnike poseban naglasak stavlja na to da pojedinac mora biti dobro fokusiran. Sve one misli povezane sa sadašnjošću ili prošlošću treba ostaviti po strani.

8.Trajanje meditacije. Vrijeme trajanja tehnike meditacija za početnike može biti oko 15 minuta. Postupno ovo vrijeme se produžava. Smatra se da nakon četrdeset minuta vježbanja um ulazi u “stanje mira”.

9.Misli. Vrlo često kod početnika se dešava da ne umiju dobro da se fokusiraju i dovoljno prilagode. U stanju velike ljutnje, s osjećajima mržnje ili ružnim mislima svakako ne treba započinjati meditaciju, već postupno smirivati ​​um, pa tek onda krenuti s vježbama.

10. Korištenje specijaliziranih knjiga, online obuke. Ukoliko osobe koriste tehniku ​​meditacija za početnike u kući mogu odabrati odgovarajuću dodatnu literaturu ili online tečaj, na taj način bolje će savladati sve ono što je zbunjujuće ili nejasno.

11.Svrha i cilj. Svaki početnik meditaciju treba sagledati kao trening koji će pospješiti zdravlje i opći balans. Cilj meditacije može biti individualan kod svakog pojedinca.

12. Početak meditacije podrazumijeva vježbe disanja. Dubokim udisajem i izdisajem zraka kroz određene tehnike postupno se stječe opuštenost tijela i uma.

13. Fokusiranost i usmjerenost na disanje su početni koraci koji zahtijevaju predanost osobe tijekom meditacije. U tom smislu, osoba koja primjenjuje meditaciju za početnike, najbolje je početi s tehnikama disanja. One podrazumijevaju da protok energije bude ravnomjerno reguliran kroz cijelo tijelo.

14. Koncentracija i traženje fokusa za početnike omogućava da meditacija bude uspješna.

15. Korištenje mantri ili određenih fraza također su od velike pomoći kod programa meditacija za početnike. Kroz kontinuirani udisaj zraka ponavlja se određena mantra.

16. Završetak meditacije uvijek je s izgovorenom zahvalnošću. Na taj način početnik će postepeno i spontano izgrađivati ​​veću suosjećajnost i ljubav za sve dane blagoslove u svom životu.

Meditacija za početnike iako u početku mnogima izgleda kao složena i komplicirana praksa, vremenom daje vrlo učinkovite rezultate. Ono što je neophodno je stalan trening i ustrajnost kako bi početnik otkrio dobrobit ove drevne prakse – unutarnjeg buđenja i usklađivanja cjelokupne energije tijela.

Magicus.info

         
Ocjena: 4.7 / 5 (444 ocjena)
Kliknite ovdje za razgovor uživo